Юлиан Нида-Рюмелин

            Когато действате, рационално ли е да мислите кои действия имат по-добри последствия? Дали средствата оправдават края? Този практически философ обсъжда в своите творби етични, социални, държавни и правни проблеми.

Специализира в областта на етиката, рационалността, културните теории, политическата философия, теориите на науката и епистемологията.

Неговата докторска дисертация изследва връзката между морал и рационалност според теорията на решението. Неговите творби обсъждат важността на "действието рационално" и изучаването на последователни модели на действие.

В творбите си Логиката на колективните решения и Критика на последователността прави критика на постулата "това е рационално, което има по-добри последствия".

Германът Юлиан Нида-Рюмелин е един от най-влиятелните философи на Германия. Сред най-известните му идеи е неговата теория за демокрацията.

Нида-Рюмелин е министър на културата по време на канцеларията на Герхард Шрьодер. В своята работа "Демокрация и истина" критикува скептицизма в областта на политиката и противоречи на училището на Карло Шмит и политическия решения. 

 

от интернет





{START_COUNTER}