60 фрази на Хосе Ортега и Гасет за разбиране на неговата философия

Автор: William Ramirez
Дата На Създаване: 18 Септември 2021
Дата На Актуализиране: 1 Може 2024
Anonim
60 фрази на Хосе Ортега и Гасет за разбиране на неговата философия - Психология
60 фрази на Хосе Ортега и Гасет за разбиране на неговата философия - Психология

Съдържание

Хосе Ортега и Гасет беше известен интелектуалец, писател и философ свързан с Noucentismo (движение за културно обновление, което се стреми да скъса с формите от миналото), перспективизъм (няма единна истина, но всеки имаме собствена визия за живота) и ratiovitalism във време, разположено между моментите преди установяването на Втората република и диктатурата на Франко.

По време на работата си този автор остави дълбоки размисли върху различни теми, които биха допринесли и вдъхновили много други по-късни интелектуалци.

В тази статия ще видим поредица от фрази на Хосе Ортега и Гасет, които ни позволяват да разберем част от неговото мислене.

  • Свързана статия: „123 мъдри фрази за размисъл върху живота“

Цитати от Хосе Ортега и Гасет

Това са фрази на Хосе Ортега и Гасет, които ни разказват за неговата философия и служат за размисъл върху различните теми, които авторът засяга през целия си живот.


1. Любовта, която е нарисувана на сляпо, е проницателна и проницателна, защото влюбеният вижда неща, които безразличният човек не вижда и следователно обича

Обичането на някого (без да го идеализираме) ни позволява да видим положителните аспекти на този човек, които хората обикновено не могат да възприемат. Не става въпрос да бъдеш сляп, а да знаеш как да виждаш.

  • Може да се интересувате: „Четирите вида любов: какви различни видове любов има?“

2. Лоялността е най-краткият път между две сърца

Установяването на връзка на лоялност между двама души позволява да възникне взаимно доверие и уважение между двамата субекти.

3. Аз съм аз и моето обстоятелство и ако не я спася, няма да спася себе си

Тази добре позната фраза на Ortega y Gasset се отнася до факта, че заобикалящата ни среда е част и влияе едновременно, че е повлияна от нас. Ние не съществуваме отделно, но сме част от света и световната част от нас.

4. Някои хора подхождат към живота си така, че да живеят с ордьоври и гарнитури. Основното ястие, което те никога не знаят

Авторът заявява, че някои хора се задоволяват с трохите на мечтите си, без никога да се стремят да постигнат това, което биха искали да живеят.


5. С морал поправяме грешките на инстинктите си, а с любов грешките на морала си

Тази фраза ни казва това чрез любовта можем да коригираме начина си на мислене когато е изкривено или не е в състояние да се справи адаптивно с реалността. Любовта е поставена над морала като сила, която може да преодолее своите ограничения и да я модифицира към по-добро.

  • Може да ви е интересно: „Когнитивни пристрастия: откриване на интересен психологически ефект“

6. Да бъдеш отляво е, както да си отдясно, един от безкрайните начини, по които човек може да избере да бъде идиот: и двете всъщност са форми на морална хемиплегия

Авторът критикува, че да бъдеш в крайностите по такъв начин, че единият начин на мислене да противоречи на другия, пречи да се наблюдават и усвояват добрите точки и положителните ценности на другата предполагаема страна.

7. Животът е поредица от сблъсъци с бъдещето: той не е сбор от това, което сме били, а това, което копнеем да бъдем

Ние управляваме живота си не от това, което сме били в миналото, а от това, което искаме да постигнем и как искаме да станем.


8. Красотата, която привлича, рядко съвпада с красотата, която се влюбва

Въпреки че на много хора им е трудно да направят разликата, привличането и любовта не са едно и също. Това, което ни позволява да бъдем привлечени от някого, се различава от това, което ни позволява да се влюбим.

9. Човекът се различава от животното по това, че пие без жажда и обича без време

Тази фраза изразява някои от разликите между човешката природа и тази на другите животни.

10. Винаги, когато преподавате, научете да се съмнявате в това, което преподавате

Придобиването на знания е важно, но трябва да можем да критикуваме онова, което ни е внушено ако наистина искаме да се развиваме и да растем.

11. Докато тигърът не може да спре да бъде тигър, той не може да бъде дестилиран, човек живее в постоянен риск да се обезчовечи

Жестокостта, мизерията и омразата могат да накарат хората да извършват действия срещу собствената си природа, превръщайки се в нечовешки. Трябва да наблюдаваме действията си.

12. Мога да се ангажирам да бъда честен; но не ме молете да се ангажирам да бъда безпристрастен

Всички ние имаме своя собствена перспектива за нещата, нашите предпочитания и убеждения и не е вероятно в повечето случаи да бъдем наистина безпристрастни.

13. Който в името на свободата се откаже да бъде такъв, какъвто трябва да бъде, вече се е самоубил, докато е жив: той е самоубийство пеша. Неговото съществуване ще се състои от вечен бяг от единствената реалност, която би могла да бъде

Отричането на това, което искаме и какви сме, ни води само до страдание и да бъдем постоянно бдителни, за да не се приближаваме до това, което ни диктува природата ни.

14. Да бъдеш император на себе си е първото условие да управляваш другите

Който иска да командва, първо трябва да може да се ръководи.

15. Нищо, което човек е бил, е или ще бъде, не е било, няма или ще бъде веднъж завинаги, но се е превърнало в един добър ден и друг добър ден ще престане да бъде.

Всичко започва и свършва: няма нищо вечно, нито което да остане завинаги непроменено.

  • Свързана статия: „Страхът от смъртта: 3 стратегии за управление“

16. Всеки, който е познавал велик човек, е изненадан да установи, че душата му притежава ореол на детинство

Въпреки че хората са склонни да мислят, че великите хора са тържествени и сериозни същества, истината е, че те не престават да бъдат хора, които все още поддържат искрата на илюзията и радостта.

17. Много мъже, като децата, искат едно нещо, но не и последиците от него

Тази фраза ни призовава да носим отговорност за действията си.

18. Най-ценното за човека е способността му да недоволства

С тази фраза Ortega y Gasset се позовава на необходимостта да не се застоява и да не се спазва вече установеното. Това ни позволява да се развиваме и да се развиваме.

19. Нека избягваме да заместваме с нашия свят този на другите

Ortega y Gasset ни казва, че нашата свобода и нашият свят не трябва да се намесват по начин, който обезсилва тази на другите. Всеки човек трябва да може да бъде свободен, без другите да се опитват да ги ограничат, така че светът му да се адаптира към това, което другите очакват.

20. Всяка дума казва нещо повече, отколкото би трябвало, а също и по-малко, отколкото би трябвало да изразява

Когато взаимодействаме с другите Обикновено не казваме всичко, което мислим, чувстваме или вярваме, ограничавайки се до изразяване само на част от това, което бихме искали да изразим. Или да показваме много повече, отколкото бихме искали.

21. Вечният човешки живот би бил непоносим. Той придобива стойност именно защото неговата краткост стяга, уплътнява и го прави компактен

Това, което дава стойност на всичко, което правим, е фактът, че един ден ще умрем, тъй като прави всеки момент и всяко действие ценен момент, от който сме избрали да се възползваме.

22. От желанието да бъдете до вярването, че вече сте, разстоянието от трагичното до комичното преминава

Трябва да сме наясно къде се намираме, без да вярваме в това, което не сме, и да приемаме, че трябва да се стремим да постигнем това, което искаме.

23. Знанието, че човек не знае, е може би най-трудно и деликатно да се знае

Разпознаването на нашите граници понякога е по-сложно, отколкото изглежда и не е лесно да можем да визуализираме собственото си невежество.

24. Животът ни е даден, но не ни е даден създаден

Трябва да изградим собствения си живот чрез усилия и отдаденост. Трябва да създадем собствената си съдба и да поемем отговорност за решенията си.

25. Има толкова реалности, колкото гледни точки. Гледната точка създава панорамата

Тази фраза обяснява до известна степен основната идея на перспективизма. Няма единна абсолютна истина, но всеки от нас разработва своята собствена.

26. Във всяка стъпка, която предприемаме в живота, ние стъпваме по сто различни пътеки

Всяка стъпка, която предприемаме, е решение, което вземаме, след като сме успели да решим много други варианти. Ние оформяме живота си от нашите решения, създавайки свой собствен път.

27. Любовта се състои в това да водиш същество до съвършенството на себе си

Любовта ни кара да искаме и да помогнем на любимия човек да се развива и усъвършенства, да бъде щастлив и да постига целите си.

28. Не сме застреляни като пушка, чиято траектория е абсолютно определена. Невярно е да се твърди, че това, което ни определя, са обстоятелствата. Напротив, обстоятелствата са дилемата, срещу която трябва да вземем решение. Но този, който решава, е нашият характер

Ние не сме предварително определени, но носим отговорност за решенията, които взимаме, и за създаването на собствен път в живота.

29. Цивилизацията не трае, защото мъжете се интересуват само от резултатите от нея: анестетици, автомобили, радио. Но нищо, което цивилизацията дава, не е естественият плод на ендемично дърво. Всичко е резултат от усилие. Цивилизацията може да издържи само ако мнозина допринесат за сътрудничеството си. Ако всички предпочитат да се насладят на плодовете, цивилизацията рухва

Тези фрази ни казват, че трябва да допринесем за културното развитие, ако искаме да поддържаме напредък и развитие, без да се фокусираме само върху това да се възползваме от вече постигнатото.

30. Важно е да се подчертае ролята, която физиономията и жестовете като целувка играят върху любовта. Те разкриват автентичното същество на човека, когото обичаме

Малки жестове, повече от думи, те са в състояние да ни накарат да видим начина на съществуване а това, което хората, които обичаме, мълчат и не изразяват.

31. Най-голямото престъпление сега не е в тези, които убиват, а в тези, които не убиват, но позволяват убийството

Критика към ролята на мълчаливия свидетел, който не прави нищо и позволява да се случват нещастия.

32. Желанието умира автоматично, когато е постигнато; то умира, когато е удовлетворено. Любовта, от друга страна, е вечно неудовлетворено желание

Авторът подчертава разликата между любов и привличане или желание. Любовта няма да бъде, защото не е нещо, което има край или цел, но все още е в сила.

33. Суетният човек има нужда от други, той търси в тях потвърждението на идеята, която иска да има за себе си

Егото и неговите нежелани последици.

34. Истинското съкровище на човека е съкровището на неговите грешки

Да сгрешим ни позволява да се учим и да растеме, като е симптом, на който сме се осмелили да експериментираме и да живеем.

35. Докато има някой, който вярва в една идея, идеята живее

Колкото и да може да бъде цензурирана, перспектива или идея ще продължи, докато има някой, който може и иска да я запази.

36. Мисълта е единственото нещо във Вселената, чието съществуване не може да бъде отречено: да отричаш означава да мислиш

Въпреки че почти във всичко може да се съмняваме, ние не можем да се съмняваме или отричаме, че мислим, защото самото съмнение вече се мисли.

37. Всеки е странен и прекрасен за широко отворени ученици

Тези, които си позволяват да бъдат любопитни и изследвайте света с отворен ум Те са в състояние да наблюдават чудесата, които всяко малко нещо, което попаднем, крие.

38. Напредъкът не се състои в унищожаване вчера, а обратно, в запазване на онази същност от вчера, която имаше добродетелта да създаде това по-добре днес

Фактът, че искаме да напредваме, не означава да игнорираме или отхвърлим това, което ни е довело до точката, в която се намираме, а да го разпознаем и да запазим основата му, за да се развиваме по-нататък.

39. Да живееш означава повече да живееш, желание да увеличиш сърдечния ритъм. Когато случаят не е такъв, животът е болен и по своята мярка не е живот

Тази фраза ни тласка да се вълнуваме, да живеем в търсене на това, което ни вълнува и според собствените ни желания.

40. Голяма част от мъжете нямат вътрешен живот, различен от този на думите им, а чувствата им се свеждат до орално съществуване

Много хора се фокусират единствено върху говоренето, без да смеят да експериментират, да действат или да се чувстват. Трябва да си позволим да изразяваме и развиваме не само знания, но и емоции и опит.

41. Да бъдеш изненадан, да бъдеш изненадан, означава да започнеш да разбираш

Възможността да бъдем изненадани с нещо е това, което ни кара да го разберем оттогава спираме да приемаме това, което знаем за даденост и можем да започнем да разбираме реалността.

42. В изкуството всяко повторение е нищожно

Изкуството е един от начините човешките същества да изразят това, което чувстват и което им идва на ум в определен момент, както идва при нас. Повтарянето или коригирането на едно произведение на друго е невъзможно, тъй като то би се опитало да промени това, което предполага: то би престанало да бъде валидно като чл.

43. Младежта трябва да вярва, априори, превъзхожда. Разбира се, че грешите, но точно това е голямото право на младостта

Да си млад означава да вярваш в себе си способен на всичко и да се опитваш да изядеш света. Чувстваме се способни на всичко и сме склонни да вярваме, че сме прави.

44. Командата трябва да бъде приложение към примерния пример

Позициите на властта трябва да бъдат спечелени като пример за околните.

45. На болезнената греба, която животът е склонен да поникне и цъфти, не малко радости

Животът не е лесен и е пълен с болка, но въпреки това можем да намерим страхотни моменти на щастие и радост, които трябва да оценим и да се възползваме. Дори в моменти на най-голяма болка можем да открием нещо положително.

  • Свързана статия: "Има ли рецепта за щастие? Едуард Пунсет и Рохас Маркос отговарят"

46. ​​Културата е труд, производство на човешки неща; прави наука, прави морал, прави изкуство

Културата е един от аспектите, които ни правят хора и ни позволява да се развиваме като вид.

47. Мъжете, най-способни да мислят за любовта, са тези, които са я преживели най-малко, а тези, които са я преживели, обикновено не са в състояние да медитират върху нея.

Тези, които живеят любов, обикновено не се посвещават на мисленето или размишляването върху нея, а на нейното преживяване.

48. Който не може да прави това, което иска, който иска това, което може

Тази фраза ни тласка да можем да приспособим своите желания към нашите възможности. Не че спираме да мечтаем, а че сме в състояние да си представим как да ги достигнем малко по малко въз основа на нашите възможности.

49. Животът става смислен, когато от него се стреми да не се отказва от нищо

Не се отказваме, когато се борим за това, което искаме, е това, което тази фраза предлага като основен смисъл на живота.

50. Кажи ми как се забавляваш и аз ще ти кажа кой си

Аспектите, които ни причиняват радост, които ни вълнуват и са ни интересни, ни дават много информация за това кои сме.

51. Най-утвърдените, най-неоспоримите ни убеждения са най-заподозрените. Те формират нашата граница, нашите граници, нашия затвор

Вярванията, които смятаме за най-верни, ни дават начин да разберем живота, но в същото време те представляват граница, която ни пречи да видим или приемем други перспективи, които им противоречат.

52. Вървя бавно, не бързайте, единственото място, което трябва да отидете, сте вие ​​самите

Тази фраза ни казва това единственото нещо, което наистина трябва да постигнем, е да бъдем себе си.

53. Без любов бихме били като деца, изгубени в необятността на космоса

Любовта е сила, която ни води към това, което искаме и ни прави способни да водим и да се борим за това.

54. Човекът е съществото, което абсолютно се нуждае от истината и обратно, истината е единственото нещо, от което човек по същество се нуждае, единствената му безусловна нужда

Тази фраза ни казва, че това, което човешкото същество търси, е да знае истината, дори ако всеки от нас има своя собствена.

55. Мъжете не живеят заедно само заради това, а за да предприемат заедно големи компании

Тази фраза ни казва, че силата на групата като цяло може да ни помогне да постигнем растеж и да постигнем големи цели.

56. Всичко, което съществува, е дева, която трябва да бъде обичана, за да стане плодородна.

Да се ​​чудим и да обичаме нещата е това, което ни прави способни да ги разбираме, да ги развиваме и да генерираме нови неща от това.

57. Има за пасивното да видиш активна отговорност, която тълкува, като вижда и вижда чрез тълкуване, виждане, което търси

Ortega y Gasset посочва, че виждането не е нещо наистина пасивно, а по-скоро, че чрез наблюдение интерпретираме реалността (интерпретация, която от своя страна ни кара да виждаме нещата по различен начин).

58. Възможно е да се напредва само когато се гледа далеч. Човек може да прогресира само когато мислиш за голям

Напредъкът е възможен само ако си поставим големи цели, които да постигнем малко по малко. Ако целите ни са малки, вашите резултати също.

59. Науката се състои в заместване на знанията, които изглеждаха безопасни, с теория, тоест с нещо проблематично

Науката ни позволява да се съмняваме в установеното и генериране на хипотези и теории за това как работи светът, без да се опитва да установи догматизми и да приеме възможността за грешка.

60. Чистият разум трябва да отстъпи своя императив на жизнената причина: животът трябва да бъде жизненоважен

Авторът смята, че разумът не е установяването на абсолютна истина, отделена от нас, а е свързан с живота и това, което живеем. Няма реалност, която да ни превъзхожда, нито да сме по-висши от реалността: ние сме част от реалността. Това ни тласка да живеем живота си въз основа на нашите решения и оценявайки живота.

Популярни Публикации
Как да създадем лидерство в групи и екипи, в 8 ключови идеи
Допълнително

Как да създадем лидерство в групи и екипи, в 8 ключови идеи

Лидерството е съставка, способна да направи потенциала на група хора качествен скок. Не става въпрос само за координиране и насърчаване на сътрудничеството между членовете на група. Освен това трябва ...
Науки за управление: какви са те, характеристики и функции
Допълнително

Науки за управление: какви са те, характеристики и функции

Живеем в епоха, в която всичко се измерва и стандартизира все повече, за да можем да оптимизираме ресурсите. Управленските науки са добър пример за това.В тази статия ще открием от какво се състоят, к...
7-те най-добри марки сладолед в света
Допълнително

7-те най-добри марки сладолед в света

Определете най-добрите марки сладолед това е химерична задача, тъй като отговаря повече на субективно възприятие, отколкото на обективни данни. Поради тази причина най-добрият качествен метод за прида...